lauantai 10. huhtikuuta 2010

Frank Perry - Heijastus (The Swimmer)

Photobucket

Vuonna 1968 valmistunut Swimmer on nähty Suomen televisiossa kahdesti. Ensimmäisen kerran 70-luvun alussa ja uusinta vuonna 2005. Leffa on julkaistu myös dvd:nä.

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat varakkaalle Connecticutin asuinalueelle. Burt Lancasterin esittämä päähenkilö ilmaantuu äkisti ystäviensä talolle pelkät uimahousut ja Pepsodent-hymy päällä. Seurusteltuaan hetken istäntäväen kanssa uima-altaan äärellä hän päättää palata kotiin "uimalla" tuttujen ihmisten pihoilla olevien altaiden muodostamaa "jokea" pitkin.

Swimmerin kohtaamiset ystäviensä kanssa tapahtuvat vaihtelevissa virityksissä ja loppua kohti surrealistinen uintimatka muuttuu koko ajan surullisempaan suuntaan. Jo vähän ennen elokuvan päätöstä katsojalle alkaa selvitä, että amerikkalaisen unelman hajoamisesta tarinassa on kyse.

Filmin suomenkielinen nimi Heijastus on osuva. Mielen ja muistin heijasteitahan tämä elokuva käsittelee ja toiseksi, kuvavirta sisältää paljon valon heijastuksia puiden latvojen tai veden läpi.

Swimmer on erikoinen, ihmeellinen ja kaunis elokuva. Se on myös Easy Riderin ohella yksi harvoista amerikkkalaiselokuvista, joissa 60-lukulainen, huokoinen ja kokeileva ote tekemiseen on todella läsnä ja myös toimii.

Swimmeristä ollaan kuulemma tekemässä uutta versiota, mutta kuten tiedämme elokuvien uusintaversiot ovat yleensä korkeintaan hyviä uusintaversioita.

Photobucket

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.