perjantai 1. helmikuuta 2013

PETER TOSH - WAILERSEISTA VAARALLISIN

.... I'm a man of the past
And I'm livin' in the present
And I'm walking in the future
Stepping in the future
... I'm just a mystic man
Got to be a mystic man


Peter Tosh - Mystic Man

... So there'll be
No more smokin and feelin tense
When I see them a come
I don't have to jump no fence
Legalize marijuana
Down here in Jamaica
Only cure for asthma
I man a de Minister ..


Peter Tosh - Bush Doctor


Peter Tosh oli voimallinen ja runollinen vastarinnan ääni, jonka tuima taistelutahto määritti täysin hänen musiikkinsa olemuksen. Nigerialainen Fela Kuti (k.1997) on ehkä ainoa kansainvälisesti tunnettu artisti, joka musiikillaan on ollut yhtä kiihkeästi ja omistautuneesti pan-afrikkalaisuuden ja syrjittyjen ihmisten asialla.

The Wailers-kolmikon tunnetuin jäsen, Bob Marley edusti samoja aatteita kuin Toshkin. Molemmat laulajat olivat rastafareja ja kummatkin olivat mustien ylösnousemuksen ja humaanien kansalaisoikeuksien asialla. Kamppailivat vapaan Afrikan ja vapaan pilvenpolttelun puolesta ja asettuivat rotusortoa, korruptiota ja väkivaltaa vastaan. Toshin värähteessä vaan oli enemmän suoraviivaista ja aggressiivista, poliittista pärinää.

Marley näyttäytyi meille kuin muuntuneessa tajunnantilassa veisaava Martin Luther King tai ekstaattinen, vanhan testamentin Daavid - Tosh sen sijaan oli sukua Malcolm X:lle ja Marcus Garveylle. Hän oli väsymättömän kitkerä demagogi ja ankara moralisti, joka terästi modernia maailmanjärjestystä rääpivää retoriikkaansa nasevalla ja sarkastisella huumorilla.

Jamaikan kuuluisassa One Love Peace consertissa 1978 Marley julisti rauhaa ja rakkautta, mutta Tosh jyrisi siellä oikeudenmukaisuuden puolesta: "Rauha on diplomi, jonka saat kun olet hautausmaalla. Ne kirjoittavat sinun hautakiveesi: lepää rauhassa. Me emme halua rauhaa, vaan oikeutta".

Tosh sai oman diplominsa 1987, jolloin hänet murhattiin omassa kodissaan Jamaikalla. Tätä ennen hän oli kerran pelastunut kuolemalta esittämällä elotonta. Silloin joukko jamaikalaisia poliiseja pahoinpiteli Toshia puolitoista tuntia sen jälkeen kun hänet oli pidätetty ganjan polttamisen takia ja he lopettivat vasta luultuaan miehen menehtyneen. Tosh oli joutunut samasta syystä poliisien nuijimaksi pari kertaa aiemmin, mutta tämä, neljä kuukautta One Love konsertin jälkeen tapahtunut pahoinpitely oli kaikista pahin.Tosh ei ikinä täysin toipunut saamistaan vammoista. Silti hän konserteissaan sytytti yhä uudestaan spliffin palamaan ja lauloi tunnusävelensä Legalize It.


Legalize It on Peter Toshin kuuluisin kappale, mutta oman huomioni mukaan Jamaikalla soi hänen biiseistään kaikkein useimmin African. "Don't care where you come from / As long as you're a black man / You're an African / No mind your nationality / You have got the identity of an African."

Kaksikymmentäviisi vuotta Toshin kuoleman jälkeen Afrikka on yhä tulehtunut ongelmapesäke, rasismi ei ole kadonnut maailmasta ja Jamaikalla jengiväkivalta ja poliisiväkivalta jatkuu entiseen malliin. Mikä on muuttunut? Se että nyt Peter Tosh on kotimaassaan "honorary citizen", sillä viime syksynä hänelle myönnettiin valtiovallan toimesta arvonimi Order of Merit (O.M.). Se on Jamaikan kolmanneksi korkein arvonimi, jonka Bob Marley sai vuonna 1981.

Ainut elossa oleva Wailers-laulaja, Bunny Wailer ei ole Jamaikan establismenttilta vielä tunnustusta saanut, mutta kansa arvostaa häntä reggaen viisaana, vanhempana valtiomiehenä. Jamaikan ulkopuolella reggaelegendan pisteet ovat laskeneet hänen viihteellisten, pop- ja hiphop -viritteisten levytystensä vuoksi. Lisäksi osa eurooppalaisista ja amerikkalaisista reggaediggareista on kääntänyt Bunnylle selkänsä hänen gay-kansalle epämieluisten mielipiteittensä ja jopa "homofobiseksi" leimatun Man and Woman - laulunsa takia.

(Nykyperspektiivistä ei aina nähdä sitä että, vaikka Peter, Bob ja Bunny olivat vapaita radikaaleja suhteessa konservatiiviseen hallintovaltaan, olivat he samalla fundamentalisteja suhteessa Raamattuun ja puolustivat 70-luvun alusta lähtien myyttistä Jahven "sateenkaarivaltaistuinta" - mutta eivät koskaan sateenkaariperheiden kaltaisia ilmiöitä. Bob Marley piti homoja ja lesboja "sodomian" harjoittajina, eivätkä rastafarit yleensäkään homoseksuaalisuuteen myönteisesti suhtaudu.)


Tosh oli räjähtävä esiintyjä. Sekoitus samaania ja agitaattoria. Laulamisen ja tanssimisen lisäksi hän paasasi paljon: manasi matalaksi pakkovaltaa, rotusortoa ja huuti avukseen ukkosta ja salamaa. Instrumenttinaan hän käytti usein M16-konepistoolin mallista sähkökitaraa (jonka takia joutui vaikeuksiin Saksan tullissa). Joillakin keikoilla hän heilui viidakkoveitsi kädessään. Hurjat karatepotkut ilmaan olivat Toshin peruskoreografiaa. Silti Tosh ei hyväksynyt sitä, että häntä kutsuttiin "militantiksi":

" Militantti? Minä en liity armeijaan. Olen lähetyssaarnaaja, en sotilasväkeä. Kun puhut sotilaallisuudesta, assosisoit minut aseisiin ja ohjuksiin... sinun täytyy sanoa minua lähetyssaarnaajaksi. Sillä minä olen tekemisissä oikeudemukaisuuden kanssa."


Kaksi Toshin ensimmäistä albumia, Legalize It ja Equal Rights ovat Toshin albumeista jämerimmät. Levyjen muhevasti uhmakas musiikki on lähtöisin vankasta bassokulttuurin juuresta ja sen syke on syvä ja syvällinen. Tosh valittaa ja uhoaa karhealla äänellään ja esityksissä on bluesia - huuliharppua myöten - enemmän kuin jamaikalaisessa musassa keskimäärin. Seuraavaksi ilmestyivät kaksi Rolling Stonesien suojeluksessa tehtyä plattaa Bush Doctor (1978) ja Mystic Man (1979). Niiden soundeihin haettiin kansainvälistä iskevyyttä ja säihkettä rocktyyppisellä tuotannolla.

Mystic Manin jälkeen Tosh ehti julkaista kolme studiolevyä ennnen kuolemaansa, mutta niistä mikään ei tarjonnut sellaisia, unohtumattomia hetkiä kuin neljä ensimmäistä sooloa. Tämä johtui osittain tuotanollisista flopeista, osittain tasaisesta kappalemateriaalista. Tosh teki lukuisia loistavia biisejä, mutta paljon hän myös toisti itseään runsaasti rutiinikamaa vääntäen. Yrttiministeri myös urautui liiaksikin perivakavan soturimusan ja protestimatskun tekijäksi. Sen vuoksi esimerkiksi Toshin varhaisvuosien herkät gospelväritteet haihtuivat hänen musastaan ihan syyttä suotta.

Hyvä kooste Peter Toshin tuotannosta on 1997 julkaistu kolmen cd:n boksi Honorary Citizen, johon liittyy upeasti kuvitettu kirjanen. Yksi kiekoista on omistettu Toshin Jamaikan sinkuille lähtöpisteenä ollessa Pound Get A Blow vuodelta 1967. Sen jälkeen kuullaan mm. Beatles-cover Here Comes The Sun ja tietenkin Legalize it. Kakkos-cd kokoaa yhteen keskeisiä albumibiisejä ja kolmas antaa näytteen Toshista livenä. Täydennystä Tosh-tietoisuuteen saa katsomalla Nicholas Campbellin dokumenttifilmin Stepping Razor - RedX (1993). Filmin nimi viittaa Toshin lauluun Stepping Razor (Don't you watch my size, I'm dangerous) ja hänen tapaansa varmentaa kaikki viralliset sopimuspaperinsa punaisella X-merkillä."... Katsomatta siihen kuka te haluatte olla, tai keneltä haluatte näyttää, tai mikä on teidän kirkkokuntanne tai järjestönne, ymmärrättekö, teidän on tunnettava kunnioitusta ja hyväksyntää Rastafaria kohtaan. Luuletteko, että tämä on vitsibisnes? Näen koko maailman ylistävän Jumalaa ja Jeesusta. Seen? Ja kaikki he ovat matkalla kohti tuhoa - taloudellisesti, psyykkisesti, henkisesti ja moraalisesti.

Minä sen sijaan olen tekemisissä totuuden kanssa. Totuus on asia, joka luo uhan jonkun sydämeen. Se saa tyypit puhumaan kaikenlaisia asioita - ajattelemaan asioita joita he haluavat ajatella. Mutta kun Jah puhuu, maa järisee. Siis, älkää ihmetelkö, vaan puhukaa siitä, millainen on tämä mies. Seen?

On monia, jotka sanovat tulevansa Jumalan nimessä tekemään Jumalan tekoja, mutta kun tsekkaan Jumalan tekoja havaitsen ne tuhoisiksi I and I:lle. Joka päivä olen vankilassa. Syytettynä mistä? Ganjasta. Kuka teki lait? Jumala. Naurettavaa, luuletteko että tämä on vitsibisnestä?

Totta, he eivät tiedä, mikä on Jumala tai kuka on Jumala. On niin paljon jumalia olemassa. On Babylonian 12 jumalaa - Jousimies, Vesimies, Kalat ja Leijona. Sinun on otettava niistä selvää, koska kaikki joutuvat kuuntelemaan kyselyjä: ´Mikä sinä olet? Mikä on sinun merkkisi?´ Leijona? Kuinka sinä voit olla Leijona? Leijona on paavi. Rastafari on jyrisevä. En halua ottaa Häntä jonain vitsijuttuna. Älkää siis viitsikö yrittää piilottaa Hänen nimeään. Sitä ei voi piilottaa. Älkää viitsikö yrittää tehdä Hänen nimeään merkityksettömäksi ja laittomaksi yhteiskunnassa. Hyvän miehen teot säilyvät. Älkää viitsikö yrittää rikollistaa ja syrjiä. Jah elää. ... "

Ote Peter Toshin puheesta Reggae Sunsplashissa 1980 Jamaikalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.