tiistai 24. elokuuta 2010

Lahjomattomat - tv-sarjaOlisi jo korkea aika laittaa telkkuun uusintakierrokselle rikosdraamasarja Lahjomattomat (The Untouchables). Sitä tuotettiin vuosina 1959-1963 ja esitettiin Suomessa 60-luvun alkupuolella. Sarja - kuten myös vuonna 1987 Brian de Palman ohjaama elokuva - perustuu samannimiseen kirjaan Eliot Nessistä ja Oscar Fraleysta, kahdesta chicagolaisesta poliitsta, jotka taistelevat korruptiota ja mafiaa vastaan.

Sarja oli aikoinaan varsin suosittu Suomessa. Tosin 60-luvulla jokainen tv:ssa näytetty ohjelmasarja oli jossain määrin suosittu. Juha Watt Vainio teki vuonna 1966 menestyssinglenkin aiheesta: Lahjomaton Nessinen. Toki sarjaa myös arvosteltiin ja kodeissa se pyrittiin pitämään pois lasten silmistä episodien kovaotteisten väkivaltakohtausten takia. Tämän päivän tarantinomaisesta näkökulmasta Lahjomattomien väkivalta on kesyä touhua: mukilointia, asekahakoita ja salamurhaajien konepistoolien tulituspotpureita.

Lahjomattomissa oli jäntevyyttä ja jämäkkyyttä, josta nykyajan sarjafilmien tuottajien kannattaisi ottaa mallia. Sarjan juonet ovat yllättävänkin vaihtelevia ja jokainen jakso taiten rakennettu. Täytyy myös ihmetellä, miten Amerikasta löytyikin joka jaksoon uusia, jykeväleukaisia uurnanaamoja gangstereiden rooleihin. Näiden karakteerien joukossa on muutama todellinen helmi. Robert Stackin näyttelemä Eliot Ness muistuttaa hieman Hill Streetin coolia "pizzamiestä", Furilloa. Tosin, päinvastoin kuin Hill Street Bluesissa, Lahjomattomissa ei Eliot Nessin yksityiselämää valoteta lainkaan, vaan pysytään tiukasti rikoksen vastaisessa asiassa.

Pian Lahjomattomien esitysvuosien jälkeen mafia-ja gangsterijutut pamahtivat hetkeksi pinnalle toden teolla. Villityksen aloitti Arthur Pennin elokuva Bonnie & Clyde (1967), jonka jälkeen liituraidasta tuli muotia. Irwinkin poseerasi Suosikin suurlakanassa liituraitapuku yllä, sikari suussa ja konepistooli kädessä. Irwinin biisi Kieltolaki muuten omaa selvän yhteyden Lahjomattomat-sarjaan: biisissähän on uutisselostuksen kaltainen puheosuus, tiukasti tykitettävä tapahtumaselostus, sellaisella Lahjomattomien kaikki jaksot alkoivat.

1 kommentti:

  1. Jostain syystä pidän kirjoituksiasi poikkeuksellisen riemastuttavina niin tässä blogissa kuin muuallakin. Keep 'em coming!

    Terveisin Mikko

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.