sunnuntai 6. helmikuuta 2011

Danny & mediapeli vm. 1969


Suosikin perinteisessä Grand Prix -äänestyksessä Suomen suosituimmaksi laulajaksi valittiin vuonna 1969 Danny. Pian tämän jälkeen kilpaileva nuortenlehti Intro paljasti, että voitto oli tullut vilunkipelillä: äänestyskuponkeja oli lähetetty iso liuta Dannyn fan clubin jäsenten nimissä - teko paljastui, koska osassa kuponkeja oli liian vähän postimerkkejä ja ne palautuivat "lähettäjän" osoitteeseen.

Markku Veijalaisen kustantaman ja päätoimittaman Intron erikoistoimittaja Vexi Salmi hehkutteli huijauskäryn jälkilöylyjä 8.12. 1969 ilmestyneen Intro nr. 23 - 24:n pääkirjoituksessa, joka oli otsikoitu "Jyrki Hämäläinen ja hupailut huipussaan."

"Hupailu huipussaan otsikoi rakas ammattitoveri Jyrki Hämämälinen Suosikin numerossa 12 juttunsa, jolla hän tunnettuun tapaansa yritti paikkailla lehtensä ja laulajatoverinsa mainetta, mutta vielä taisi jäädä toinen puoli kuusta valloittamatta, puhumattakaan lukijoista", Vexi aloittaa ja jatkaa:

" ... Oliko pienen, viattoman Leila Salmelaisen (Dannyn fan clubin silloinen prexy) syyttäminen se kaikkein paras ja kaunein mahdollisuus. Kyllä isojen miesten pitäisi uskaltaa pyytää anteeksikin, kun muutenkin uskaltavat. Vai mitä herrat Jyrki ja Danny. Jäihän niitä ääniä vielä tarpeeksi huomaamattakin. Leila ilmeisesti keksi liimailla niihin muutamaan sataan viimeiseen enemmän postimerkkejä."

Äänestysskandaalia setvitään myös Intron yleisönosastossa. Vihaisin on Elvis fan clubin prexy Tuula Mäenpää:... "Myös minä sain äänestyslipukkeeni takaisin, samoin kuin Barbro Hjelt. Ei se vielä mitään, mutta D-clubi oli äänestänyt minun nimissäni myös, huh, Tom Jonesia!!!"

Nimimerkki "Yx Kirka-fan" summaa tilanteen näin: "Onnex me Kirka-fanit sadaan olla happyja, kun me tiedetään, ett Kirka ei olis ikinä tehny tuollasta."

Introssa oli muutenkin vuosina 1969-70 vallalla vahva Danny-kriittinen henki. Yksi esimerkki. Vuoden 1970 alussa Vexi Salmi kirjoitti Rumputulta-otsikon alla tähän tapaan: "Silloin tällöin aikaisemminkin Danny on puhunut yliluonnollisista taipumuksistaan, mutta viimeisin korviini kantautunut huhu lyö kaikki aikaisemmat laudalta. Dannyn kolmen sormen päässä oleva magneetti näyttää tälle suurelle tietäjälle vastapäätä istuvan henkilön mietteet ja ominaisvärin."

Tosin samassa numerossa oli Kari Helopaltion täysin asiallinen juttu, ehkä vähemmän asiallisella otsikolla: "Onko Danny Suomen ensimmäinen Jeesus?" Artikkeli kertoo musikaalista Jesus Christ - Superstar, jota Reijo Paukku oli tuomassa Tampereen pop-teatterin esitettäväksi ja - "Tampereen pop-teatterin version yhteydessä on vilahtanut nimi Ilkka Lipsanen, alias Danny."

Dannyn kytkökset Suosikkiin olivat 60-70 -lukujen vaihteessa vahvat, sillä päätoimittaja Jyräys Hämäläinen toimi usein myös Dannyn show-kiertueiden seremoniamestarina ja niiden ohjelman käsikirjoitttajana. Yhteisten projektien hyytymisen jälkeenkin Suosikki säilyi koko Hämäläisen päätoimittajakauden Dannyn luottolehtenä.

Myös Introlla oli omat kytköksensä. Olihan lehden toimittaja ja myöhemmin päätoimittaja Vexi Salmi tunnetusti myös mies Irwin-ilmiön takana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.