sunnuntai 16. toukokuuta 2010

V. I. Lenin 1870 - 1970 - LP

Photobucket

Kommunistisen laululiikkeen 70-luvun levytykset ovat nykypäivän vinkkelistä hillitöntä camp-kamaa - ja tämä Leninin 100-vuotisjuhlan kunniaksi julkaistu levy varsinaista surreaalia supercamp ´ia. Albumilla lapsikuoro laulaa helein äänin, että "eteenpäin siis työläissosialistit, voitto käsistämme luiskahtaa ei saa" ja Sinikka Sokka, Pekka Arnio & kump. kajauttavat "HO-HO-Ho Tshi Min´in jne. jne.

Lenin-LP on myös selkeästi uskonnollinen levy. Se sisältää Brechtin klassiset marxilais-leniniläiset uskontunnustukset - Puolueen ylistys ja Kommunismin ylistys - ja monet muutkin viisut ovat väkevästi ja hartaasti vakaumuksellisia. Erityisen hengellinen aksentti on laulussa Lenin lähti matkalleen. Kappale laahautuu eteenpäin hitaasti kuin virsi ja virsikirjaan sopisi myös hymnin 1920-luvulta peräisin oleva teksti: "Kuolon sana tuli, tiesi: Lenin lähti matkalleen/ Taivaan valtakuntaan vietiin piippu viime reissulleen/ Paljon maassa matkusteli, suurta suunnitellen niin/ kumousten vankka veli näinpä hautaan laskettiin ... "

Kolmanneksi, Lenin-LP on loistavasti onnistunut produktio: yhtä aikaa vaihteleva ja yhtenäinen kokonaisuus, joka todistaa niin tekijöiden syvällisestä intoutuneisuudesta kuin myös heidän kehittyneestä draamantajustaan. Kaikki on taiten tehtyä. Biisit toimivat jokainen ja sovitukset ovat upeita ja kekseliäitä, välillä lähes avantgardistisia. Erityisesti Eero Ojanen ja Otto Donner loistavat sovittajina. Laulajina levyllä on Kristiina Halkolaa ja Monna Kamua lukuunottamatta koko stallarilaulajien tähtikaarti ja Reijo Frank vielä kaupan päälle. Vaikuttavinta vokalisointia tarjoaa laulukuoro Koiton Laulu, jota ilmeisesti Toni Edelman johtaa. Kuoron soundi on jylhä ja majesteetillinen, ja laulajien fraseeraus ynnä intonaatio sillä tavalla kiintoisa, että ääniä ei jätetä hetkeksikään värisemään. Osittain juuri tästä on seuraamusta se, että kuoron tulkinnat ovat hurmoksellisuudestaan huolimatta coolisti militantteja ja anti-sentimentalistisia. Tarkovskilaisia. Lähes. Unenomaista menoa. Aikanaan Koiton Laulu meni ohi, täytyy myöntää, mutta nyt tätä stuffia on kyllä saatava lisää.

Kalle Holmberg on myös levyllä erityisen kovassa vedossa. Hän ei siis lätyn tekoaikaan ollut kristitty, mutta ortodoksi oli kuitenkin - ja kun hän lausuu ja laulaa katkelman Majakovskin Lenin- kantaatista, saa hän pyhimyksensä, Leninin näyttäytymään kuulijalle suurenmoisena Buddhana ja jumalvoiman avatarina. Holmbergin räpin kollaasinomainen tausta vielä tukee tälläistä vaikutelmaa vahvasti. - " On aika kertoa Leninistä, ei siksi että surumme ois haihtunut, vaan siksi koska se on jo sydämissä tietoiseksi tuskaksi vaihtunut ... Aika, nosta jälleen myrskysi Lenin-tunnuksin! Nyyhkytykset eivät kelpaa lohduksemme. Onhan Lenin yhä elävistä elävin, tietonamme, tahtonamme, aseenamme.. "

Albumin julkaisi Love Records yhteistyössä Kansankulttuurin ja Kansan Sivistyön Liiton kanssa. CD-versiota siitä ei ole pihalle putkahtanut, mutta osa biiseistä on kuultavissa muilla Love Recordsin uusintajulkaisuilla.

Atte Blom on kirjoittanut levyyn takakansitekstin. Se korostaa Leninin ajatusten ajankohtaisuutta poliittisessa taistelussa sekä länsikapitalismissa että kehitysmaissa, sillä "eri olosuhteissa taistelevien kansojen yhtenäisyyden perustana on selkeä leniniläinen näkemys". Jep jep. Essee päättyy sanoihin: "Tämä levy on tarkoitettu palvelemaan työväenluokkaa".

1 Näillä sanoilla Lenin julisti Lokakuun vallankumouksen 
2 Meriklubin lauluryhmä - Laulu Leninistä 
3 Sinikka Sokka, Kristiina Repo, Kaj Chydenius & Martti Launis - Lenin-sitaatti 
4 Sinikka Sokka, Kaj Chydenius, Martti Launis - Leninin sanat 
5 Pekka Aarnio - Sait kärsiä puolesta aatteen 
6 Reijo Frank - Lenin lähti matkalleen 
7 Koiton Laulu - Surumarssi 
8 Kalle Holmberg - V. I. Lenin 
9 Kaj Chydenius & Meriklubin lauluryhmä - Eläköön sosialismi 
10 Pekka Aarnio & Sinikka Sokka - Kolme luotia Rudi Dutschkeen 
11 Sinikka Sokka & Pekka Aarnio - Balladi Ho Tshi Minnistä 
12 Koiton Laulu - Neuvostojen puolesta 
13 Arja Saijonmaa - Komintern 
14 Kaj Chydenius & Pekka Aarnio - Puolueen ylistys 
15 Kaisa Korhonen - Kommunismin ylistys

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.