maanantai 29. maaliskuuta 2010

Zane Grey - Rajaseudun henki

Photobucket

Rajaseudun henki (Spirit of Border) kertoo Amerikan intiaanien ja uudisasukkaiden välisistä kahnauksista 1800-luvun lopulla. Päähenkilön, intiaanien metsästäjä Wetzelin esikuvana on historiallinen hahmo. Zane Grey kirjoitti kirjan 1900-luvun alussa ja se ilmestyi suomeksi 50-luvulla kuulussa Riksin sarjassa.

Tarumaisen Villin lännen maiseman ja mielen maalaajana Zane Grey oli armoitetu taituri ja hänen tekstinsä kahmaisee lukijan äkkiä tunnelmiinsa. Grey kuvaa kirjoissaan tapahtumat, paikat, henkilöt lämpimästi, ja runollisen karulla tavalla. Kauniiden luontokuvausten taustaa vasten Grey väläyttelee esiin villin lännen kauneimpia ihanteita: rehellisyyttä, pelottomuutta ja uhrautuvaisuutta..

"Näköala oli alituisesti vaihtuen mitä viehättävin, mutta samalla juhlallisen jylhä. Virran ja sen milloin rosoisiki, milloin harmaiksi kallioseinämiksi, milloin vehreiksi ja hymyileviksi rinteiksi kohoavien rantojen yllä lepäsi syvän rauhan - autiuden tuntu .. Särkillä seisoskelevat sinihaikarat koikkivat pitkin askelin kauemmaksi rannalle mahtavia siipiään levitellen, ja varikset kiertelivät matkamiesten ympärillä oudostellen, mutta ei vihamielisesti raakkuen ... Silloin tällöin nähtiin joku rannan ruohikossa laiduntava puhvelikin, joka suurta päätään pudistellen ei näyttänyt oikein pitävän vieraiden tunkeutumisesta mailleen. "

Lähes kaikissa Greyn kirjoissa on hyvä, jykevä tarina, mutta Rajaseudun henki omaa poikkeuksellisen jännittävän juonen ja kuuluu muutenkin Greyn parhaisiin yhdessä Yksinäisen tähden harhailijan ja Rajaseuden hengen jatko-osan, Viimeisen ajon kanssa. Rajaseuden henkeen Grey on tapojensa mukaisesti hakenut aineksia todellisista tapahtumista, kuten kristittyjen intiaanien "Rauhan kaupungin" tuhoamisesta. Jännitystä Grey tarjoaa vaanimisen ja taistelemisen lisäksi romanttisen rakkaustarinan kautta

Zane Greytä on sanottu lännenkirjallisuuden edelläkävijaksi siksi, että hänen suhtautumisensa intiaaneihin on kunnioittava. No, ainakaan hän ei pidä intiaaneja tyhminä raakalaisina, ei liioin hyväksy heihin valkoisten taholta kohdistuneita raakuuksia. Rajaseudun hengen sivuilla ei kuitenkaan mitenkään aseteta kyseenalaiseksi uudisasukkaiden toimintaa sinänsä - siis intiaaninen maille muuttamista: asiat olisi vain pitänyt hoitaa intiaanien kanssa rehdisti ja rauhanomaisesti ...

Wetzelin psykopaattinen, etniselle puhdistukselle omistautuneen sarjamurhaajan hahmo voisi olla päähenkilö jossain nykyaikana kirjoitetussa kirjassa. Greyn teksti on ajassa myös sikäli, että siitä voi saada tiettyä perspektiiviä tällä hetkellä Euroopassa käytävään "maahanmuuttokeskusteluun" (=rasistiseen hysteriaan).

Kun esim pauhataan maahanmuuttajien yhteiskunnalle aiheuttamista kustannuksista ei muisteta sitä, että koko rikkaan pohjoisen hyvinvointi on kytköksissä etnisiin puhdistuksiin ja muihin vastaaviin raakuuksiin köyhässä etelässä. Rajaseudun hengen sivuilla tämä asetelma on näkyväinen. Samalla kirja muistuttaa millaiseen etniseen puhdistukseen nykyamerikkalainen elämänmuoto perustuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.