torstai 26. huhtikuuta 2012

Papa Nesin musa: ihmisyyden tunnustajan kauneuden paljastuksia

I am not a poet,
I cannot make a rhyme,
I do not know the big words
Like "shpritz" and "paradigm"
I am not an artist,
I cannot paint my house,
I cannot chisel marble,
I cannot twist and shout ...

Goodbye, goodbye, the "I am" world,
Goodbye, goodbye, so long
Farewell, adieu, adieu, farewell,
I have not sung this song,
No, I have not sung this song.


Michael Nesmithin laulusta I am Not That (Tropical Campfires)


Kaksi lensi yli käenpesän on hulvaton rallatus, mutta kyllä Freemanin ekan, vuonna 1976 ilmestyneen LP:n tenhoavin sävellys on Hectorin sanoittama Käyntikortti. Kyseessä on sovitus Michael Nesmithin kappaleesta Talking to the Wall. Samana vuonna ilmestyi toinenkin Nesmith-käännös: Minä sekä toi kuu (Silver Moon) Seppo Närhen laulamana.

Freemanin ja Närhen levytykset kertovat osaltaan Suomessa 70-luvun puolivälissä tapahtuneesta Nesmith-herätyksestä. Sen teki mahdolliseksi Original Records -niminen postimyyntifirma. Yhtiö kauppasi halpaan hintaan amerikkalaisia, oikeasta yläkulmasta korvamerkittyjä poistolevyjä ja tätä tietä Nesmithin varhaistuotanto tuli kerralla myyntiin alkaen kakkoslevystä Magnetic South (1970) - ja ne kiekot myös ostettiin, koska Iso Musta, Waldemar Wallenius alkoi Jussi Niemen säestyksellä sauhuta Papa Nesin kiekoista Soundissa.

Monkees-sarjan (1966-68) myötä pinnalle pulpahtaneen Nesmithin toimintasäde on laaja. Hän on muusikko, säveltäjä, elokuvatuottaja, kirjailija, yritysjohtaja ja tv-viihteen tekijä. Nes on tuottanut mm. elokuvat Repo Man ja Timerider ja Michael Jacksonin videon The Way You Make Me Feel. Suomessakin on tv:ssä nähty pariin kertaan Michael Nesmithin hillitön video-ja sketsikoosteshow Elephant Parts. Ikää veijarilla on tällä hetkellä 69 vuotta.

Musiikintekijänä Nesmith on ollut avoin hyvinkin eri tyyppisille ratkaisuille ja vivahteille. Hänen tuotannossaan on kuitenkin aina läsnä romanttinen ja hyväntuulinen vire. Papa Nesin laulut ovat ihmisyyden tunnustuksia ja elämän kauneuden paljastuksia. Kuulijaa lähestytään ystävänä. Esitysten henkilökohtaisuuden aste on korkea.Transkendenttinen herkkyys, kreisi huumori ja syvä haikeus elävät levyillä rauhanomaista rinnakkaineloa.


Hittejä Nesmithillä on ollut oikeastaan vain yksi isompi: Rio. Se on albumin From A Radio Engine To The Photon Wing avausraita. Tässä vaiheessa (v. 1977) Nesmith operoi täyteläisesti sovitetun popin puolella. Samaa sukua Radio Eginen kanssa on kaksi vuotta myöhemmin ilmestynyt Infinite Rider on the Big Dogma (yksi hienoimmista levyotsakeista kautta aikojen!) Varhainen soolotuotanto uppoaa kantrirockin piikkiin, joskin Tantamount To Reason (1972) kokeellisine jaksoineen oli jo ulosajo coyntry roadilta ja kirjan & levyn yhdistelmäteos Prison (1975) puolestaan soundtrackmainen popkonsertto. Se sai jatkoa vuonna 1994 kirja+cd -julkaisulla The Garden, joka koostuu pääasiassa kuulaasta ja lempeästä instrumentaalimatskusta. Nesmithin soittaman kitaran lisäksi musaan on sovitettu mm. viulua, mandoliinia, oboeta, klarinettia ja trumpettia.

Nesmithin tuorein levytys on instrualbumi Rays vuodelta 2006. Sitä ennen uutta studiomateriaalia ilmestyi vuonna 1992 otsikolla Tropical Campfires.Tämä cd säteilee pehmeää satutropiikkitunnelmointia, joka huipentuu uljaaseeen, universaaliin hymniin ...For The Island. Sitä ennen on kohdattu suurenmoista kauneutta lauluissa Yellow Butterfly ja Moon Over Rio Grande. Nesmithin ilmentämä energiataso synnyttää tällä(kin) levyllä vaikutelman amerikanpopin Bodhisattvasta: herääminen minättömyyden tajuisuuteen on tapahtunut ja musiikista virtaa maailmaan myötätuntoa, rohkaisua ja välittämistä.

... For in Mind is no confinement
To reverie's light play
Conceptions are unlimited
They are reflections of the way
Pure consciousness provides for us
Ideas that light our day

And more than we ever can imagine
Life extends beyond our dreams
It spreads out its lasting promises
And shelters with its wing
It strikes down ignorance and want
It lifts the drooping heart
Love guides us back to where we are
Establishing our worth

As more than we imagine
More than we even know
The fields are white with harvest
The triumph has been shown
The fields are white with harvest
The triumph has been show.


Michael Nesmithin laulusta More Than We Imagine (From A Radio Engine To The Photon Wing)

Ei kommentteja: